Harddraverij: zelfs als je paarden wegdenkt is het nog spannend

Op de Heemskerkse Marquettelaan wordt de eerste donderdag van september weer de harddraverij verreden. Vorig jaar dreigde de kortebaan totaal te verregenen, maar werd het dankzij het onverzettelijke publiek alsnog een onvergetelijk festijn. Pikeur Manon Pools won haar thuiswedstrijd en maakte in het donker een ereronde, toegejuicht door duizenden Heemskerkers. Ook dit jaar, met hopelijk beter weer, belooft de laatste van de vier grote IJmond-kortebanen een spektakelstuk te worden. 

(foto: Manon Pools won in 2018 haar thuiswedstrijd met Hero Baldwin en werd in het donker gehuldigd. (foto Maartje Brakenhoff))


Bij de organisatie mag veel routine komen kijken, het is ieder jaar weer spannend. Voorzitter Gerard Post Uiterweer van het harddraverijbestuur: “Ieder jaar drommen zo’n 8.000 tot 10.000 mensen samen op de Marquettelaan. Zelfs als je de paarden wegdenkt, is het al een uitdaging om alle voorzieningen in orde te hebben.” Een paar kilometer hekwerk, 80 kuub zand, 17 professionele beveiligers, 4 toiletwagens, 16 plaskruizen en een handvol chemische toiletten, 4 grote LED-schermen, alle audioversterking die er te krijgen is en uiteraard de nodige totalisatorkassa’s. Zomaar een greep uit wat er allemaal komt kijken bij de organisatie rondom de draverij.

“Je hoort elk jaar wel van mensen die zich eraan storen dat €4 entree moet worden betaald,” aldus Post Uiterweer: “maar wie zich realiseert aan hoeveel eisen moet worden voldaan moet het toch begrijpen.” Zonder de contributies van de leden, de verkoop van de entreekaartjes en de bijdragen van sponsors en de in Heemskerk traditioneel hoge opbrengsten uit de totalisator zou de draverij ieder jaar een schip van bijleg zijn. “Volgend jaar bestaan we 95 jaar, dat houd je alleen vol met een gezonde exploitatie.”

Strenge toegangscontrole
Het Heemskerkse publiek is inmiddels wel gewend aan het huishoudelijk reglement. Kliko’s mogen mee de baan op zolang ze leeg zijn. Drank in blik of plastic mag mee naar binnen, maar glas is ten strengste verboden en wordt bij de entrees onherroepelijk in beslag genomen. De vergunning schrijft dit voor. Ook partytenten en andere grote obstakels zijn uit den boze. Gedurende de regen vorig jaar is wel enige coulance getoond aan groepen die het lijf droog probeerden te houden, maar om tijdens de piekdrukte en bij calamiteiten een vrije doorgang te garanderen heeft het beveiligingspersoneel dit jaar de strikte instructie om alleen kleine statafels toe te staan. Die moeten tegen de achterste hekken worden geplaatst.

Ook het meenemen van eigen geluidsinstallaties is niet toegestaan. “We vinden het vervelend dat we al die regels moeten stellen, maar met de combinatie van zoveel drukte en de paardensport hebben we geen keus. Zware bassen en harde muziek kunnen bij de paarden een schrikreactie veroorzaken, met alle risico’s van dien. Daarom vragen we zelfs de bewoners van de Marquettelaan bij feestjes in hun tuin het geluidsniveau beperkt te houden.”

Kaarten in de voorverkoop
Wie de entreeprijs van € 4 te hoog vindt (of niet in de rij wil staan) kan ze in de voorverkoop voor € 3,50 kopen bij Gelukszaak Bekker in de Deutzstraat. Wie al een kaartje heeft kan, net als leden van de vereniging die voor € 5 per jaar twee kaarten thuis krijgen, meteen doorlopen. Aan de baankassa’s wordt gevraagd met gepast geld te betalen. Pinnen is nog niet mogelijk. Wedstrijdprogramma’s zijn direct na de kassa’s gratis te verkrijgen.

Afvalrace
De wegafsluiting van de Marquettelaan blijft van donderdagochtend vroeg tot vrijdag rond het middaguur van kracht. De gemeente zet verkeersregelaars in. De grote hoeveelheden afval die traditioneel op de baan achterblijven en de veiligheid van de opruimploegen in de ochtend maken dit noodzakelijk. De voorzitter hoopt dat die afvalberg dit jaar kleiner zal zijn dan voorheen: “We hebben met de gemeente afgesproken het aantal afvalbakken te verdrievoudigen. Als iedereen daar gebruik van maakt, scheelt dat een enorme berg rotzooi én opruimkosten. De kortebaandraverij is een afvalrace. We hopen dat het publiek er dit jaar ook een afvalrace naar de afvalbakken van maakt.”