Dubbelslag voor Lindsey Pegram bij Harddraverij Heemskerk

 

Eigenaar/trainer Bert de Boer en Lindsey Pegram met de wisseltrofee van de gemeente Heemskerk, uitgereikt door burgemeester Mieke Baltus (foto: Leo Tillmans).

Een dubbelslag én een hattrick. Het kon niet op voor pikeur Lindsey Pegram, want ze won in Heemskerk zowel de Grote Prijs van Rabobank IJmond als de Rabobank Pikeursprijs voor de IJmond – en de winst in deze IJmondtrofee was haar derde op rij. Met Southwind Raptor troefde de sympathieke Noordhollandse iedereen af, inclusief haar directe achtervolger John de Leeuw die toch de tweede en derde plaats opeiste. Dit jaar scheen gelukkig weer de zon en stond de Marquettelaan bomvol enthousiaste toeschouwers die de totalisatoromzet naar een record van €92.679 stuwden.

Lindsey Pegram en Southwind Raptor, samen met zijn eigenaar en trainer Bert de Boer (met de bloemen), tijdens de huldiging op de Marquettelaan. (foto: Maartje Brakenhoff)

Ondank de enorme drukte verliep de dag in een uitbundige maar gemoedelijke sfeer. De organisatie verkocht naast de ruim 3.500 leden- en partnerkaarten nog eens bijna 6.000 kaartjes in de losse verkoop, zodat het publiek vooral rond het middenstek (op een gewone dag de rotonde Marquettelaan/Mozartstraat/Jhr. Geverslaan) en vandaar richting de finish bijna letterlijk samengepakt stond. Voorzitter Gerard Post Uiterweer van de harddraverijvereniging: “Complimenten aan de bezoekers die zich weer heel coöperatief opstelden tegenover de beveiligers die bij alle entrees controleerden op glas en andere langs de baan verboden attributen. De belangrijkste huisregel, ‘Maak er een gezellige dag van’, is zonder uitzondering door iedereen nageleefd.”

Mysterieuze bouwers
De mysterieuze bouwers die midden in de nacht een fors uitzichtpodium hadden gebouwd op wat traditioneel een van de drukste delen van de baan is, de bushalte voorbij het middenstek, kregen een teleurstelling te verwerken. “De gemeentelijke vergunning staat zo’n groot obstakel absoluut niet toe omdat het de vluchtwegen belemmert. Het was een geestig idee, en werkelijk een stuk vakwerk, maar blij waren we er bepaald niet mee. Het is aan de welwillende medewerkers van de gemeente te danken dat het bouwwerk ‘s ochtends direct werd gedemonteerd en afgevoerd, want anders had dit het doorgaan van de draverij letterlijk in de weg gestaan. Zulke grappen kunnen we eigenlijk niet gebruiken,” aldus Post Uiterweer.

Kleine smet op de dag noemt de voorzitter de valpartij van topdraver Gently Boko met pikeur Sytske de Vries in het startvak tijdens de eerste omloop. “Net als in de wielersport komt ook in de drafsport wel eens een valpartij voor. De paardenarts die bij elke draverij paraat is stelde gelukkig vast dat de merrie niets mankeerde. Een koelbloedig EHBO-team van St Christophorus was binnen 50 seconden ter plaatse om zich te ontfermen over pikeur Sytske de Vries, die bij haar val tegen het hek was geklapt. Tot een ieders opluchting kon de combinatie de koers later gelukkig alsnog gewoon vervolgen.”