Candy Blue Chip maakt belofte waar op Marquettelaan

Op de Marquettelaan startten donderdag 7 september vrijwel alle favorieten. Gezien de temperatuur die op het hoogtepunt de 29°C bereikte waren de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Het stalterrein voor de paarden is gelegen in de schaduw van het Marquettebos, waar de met extra drink- en sproeiwater heerlijk op adem konden komen. Een dierenarts monitorde het welzijn van de paarden gedurende de hele middag. De EHBO-Vereniging Beverwijk die zich ontfermde over de zorg voor het welbevinden van de meer dan 10.000 bezoekers, moest enkele personen te hulp schieten die door de warmte enigszins onwel raakten, maar van ernstige problemen was gelukkig geen sprake.

De koers was er een om de vingers bij af te likken. Topfavoriet Candy Blue Chip maakte voor Stal De Groningers de belofte waar met leerling-pikeur Jim Veldman op de sulky. Op de overwinning was niets af te dingen, want Candy Blue Chip rekende met af met louter ijzersterke tegenstanders. In de eerste omloop versloeg zij Hampshire F Boko (nr. 2 in het klassement Kortebaanpaard van het Jaar), in de tweede omloop moest titelverdediger Hero Baldwin eraan geloven, gevolgd door Karina Alki in de derde en stalgenoot The Natural met kampioen-pikeur Rick Wester in de vierde omloop. In de finale sleepte de razendsnelle Kelsa Europoort nog een kamprit uit het vuur maar ook de winnaar van Santpoort 2023 moest haar meerdere erkennen in de ontketende 6-jarige merrie van Stal De Groningers. De overwinning van Candy Blue Chip verdient een bijzondere vermelding, omdat het een prachtige revanche betekende voor de gemiste kans in 2022, toen het paard al voor de wedstrijd geblesseerd raakte en niet kon starten. De officiële uitslag en het ritverloop zijn te vinden op de website van de Kortebaanbond.

Naast het weer massaal aanwezige publiek sprak ook de totalisatoromzet dit jaar extra tot de verbeelding. Deze overtrof het Heemskerkse record met 12,7% en doorbrak de magische grens van ‘een ton’ met € 104.492,50. Z-Media Heemskerk maakte deze mooie sfeerreportage.