Veiligheid en dierenwelzijn

Toegang naar de baan

Rotonde Bachstraat – Ridder Arnoudlaan (hoofdingang)
Mozartstraat – Marquettelaan
Jonkheer Geverslaan – Marquettelaan
Oosterweg – Marquettelaan

Parkeren

De mogelijkheden van parkeren zijn beperkt. Bezoekers wordt dan ook geadviseerd om zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen.

Veiligheidseisen van de gemeente Heemskerk

Wie de harddraverij bezoekt mag zelf voedsel en drank meenemen, maar glasverpakkingen zijn streng verboden. Langs de baan is het in bezit hebben en het gebruik van glas volgens de vergunning absoluut niet toegestaan. Bij de entrees wordt hierop gecontroleerd en zijn wij genoodzaakt alle flessen en glaswerk in te nemen. Neem dus alleen drank in blik of in plastic mee. Vanwege de drukte op de baan is ook het meebrengen van (party)tenten, bankstellen en ander meubilair niet toegestaan. Dit brengt de doorstroming en daarmee de veiligheid op de baan in gevaar.

Belangrijk: tijdens de kermis is het centrum van Heemskerk aangewezen als ‘collectief terras’. Daar is het niet toegestaan zelf alcohol mee te brengen. Bezoekers mogen naar de harddraverij wél zelf drank meenemen, maar dit mag na afloop dus niét meegenomen worden naar het centrum. Houd hier rekening mee en breng evt. overgebleven consumpties dus eerst naar huis alvorens naar het centrum te gaan.

De huisregels kort samengevat:

  • Tassencontrole verplicht
  • GEEN glas mee op de baan!
  • Meegebrachte drank geen enkel probleem, maar alléén in blik, plastic of karton
  • GEEN partytenten of meubilair
  • Kleine statafels uitsluitend tegen hekken achterzijde, liefst met tiewrap bevestigd (zodat doorgang vrij blijft)
  • GEEN eigen geluidsinstallaties toegestaan langs de baan
  • Blijf van de baanluidsprekers en hekken af: die staan er voor de wedstrijd en de veiligheid!
  • Gooi afval a.u.b. in de bakken

Verkoop van dranken en etenswaar

Aan weerszijden van de baan zijn verkooppunten van dranken. De dranken worden vanwege de veiligheid alleen in bekers van bio- of recyclebaar plastic verkocht. Om iets te eten kunt u, ook aan beide zijden van de baan, terecht bij de snackwagens van Goudgele Patat.

Op de baan zijn toiletwagens, mobiele toiletten en plaskruizen aanwezig. Maak hier gebruik van.

Dierenwelzijn

Dit hoort natuurlijk het eerste onderwerp van deze pagina te zijn: bij kortebaandraverijen, dus ook die van Heemskerk, staat dierenwelzijn voorop. De wedstrijd staat onder toezicht van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR), die ook verantwoordelijk is voor het wedstrijdreglement. In het reglement zijn bepalingen opgenomen op het gebied van dierenwelzijn: zo is het gebruik (zelfs het bij zich dragen) van de zweep al jaren geleden verboden, wordt bij elke kortebaandraverij gecontroleerd op toediening van verbonden stoffen (dopinggebruik) en gelden regels voor maatregelen (of zelfs afgelasting) bij bijvoorbeeld extreme temperaturen. Bij iedere kortebaandraverij is verplicht een dierenarts en hoefsmid permanent aanwezig. Bovendien worden vanuit het draverijcomité regelmatig aanwijzingen gegeven aan het publiek, als dat vanuit dierenwelzijn noodzakelijk wordt geacht (bijv. het niet fotograferen met flitslicht, het buiten de baan houden van paraplu’s, geen afval en plastic op de baan gooien, etc.). Toch zijn er mensen die zich zorgen maken over het welzijn en de uitrusting van de paarden, en met enige regelmaat voeren dierenactivisten actie tegen de drafsport. Wie het eerlijke verhaal wil lezen kan de uitleg bekijken op de website van de Kortebaanbond, de overkoepelende organisatie van harddraverijverenigingen en -stichtingen in Nederland.

Oversteken van de baan tijdens de wedstrijd

Zowel voor paard als publiek is het ook belangrijk dat iedereen zich strikt houdt aan de regels voor het oversteken van de baan. Dit mag in Heemskerk uitsluitend op aanwijzing van de gecertificeerde verkeersregelaars ter hoogte van het middenstek. De gelegenheid hiervoor wordt via de baanspeakers aangekondigd. In de eerste omloop wordt hiervoor na de 6e rit (paarden met startnummer 11 en 12) kort gepauzeerd, en vervolgens ook tussen de omlopen door als de wedstrijd stilligt. Bij grote drukte op de oversteek wordt nog een extra mogelijkheid ingelast. Wie tijdens de wedstrijd aan de overkant wil komen zonder te wachten, moet dus omlopen via de start (dorpszijde). Omlopen via het stalterrein is vanwege de veiligheid niet meer toegestaan omdat daarbij de hekken aan het einde van de baan worden gekruist waar de paarden de baan in en uit gaan.