Wedstrijdverloop

Bij een kortebaandraverij komen maximaal 24 paarden aan de start. De wedstrijd verloopt via het zgn. ‘knock-out’-systeem. Per serie races draven telkens twee paarden tegen elkaar: het paard dat als eerste 2 ritten wint gaat door, het andere paard valt af. Het reglement vereist dat de paarden alleen in draf mogen gaan. Een galoppade leidt tot verlies van de rit. 

Via de eerste ‘omloop’ bereiken er dus maximaal 12 paarden de twééde omloop. Daarvan gaan er weer 6 door naar de derde omloop, en daarvan kwalificeren zich er 3 voor de vierde omloop. Uit de 3 verliezers van de derde omloop wordt één ‘lucky loser’ bijgeloot, die alsnog mag meestrijden om een plaats in de grote of kleine finale. Het hele wedstrijdprogramma neemt een volle middag in beslag. Doorgaans wordt rond 13.30 uur gestart. De finale wordt dan rond 18.00 uur verreden, afhankelijk van het wedstrijdverloop (en de drukte bij de totalisator).

Het startvak van de kortebaan ligt direct achter de entree aan de Bachstraat. De paarden draven richting Marquette. De finish bevindt zich even voor de oprijlaan van het chateau. In het verlengde van de Marquettelaan en aan de Oosterweg bevindt zich het stalterrein, waar de paarden tussen de races door worden verzorgd. 

De startprocedure is alsvolgt: de paarden komen vanuit de baan tegelijkertijd stapvoets het startvak binnen waarna zij een 180° maken om in hun eigen baan te komen. Dan wordt het startsignaal “Op uw plaatsen 1-2-3 Af” gegeven. De paarden mogen niet eerder dan op 3 door het startlicht gaan om een eerlijke race te waarborgen. De startprocedure is in 2023 gewijzigd, en wordt dit jaar voor het eerst op deze wijze gedaan. Voorheen ontstonden er te vaak aanrijdingen en weigeringen tijdens de start, met gevaar voor paard, pikeur en materieel.