Onder de titel “Herken jij pijn bij paarden?” heeft de activistische organisatie Dier&Recht een advertentie geplaatst in de Heemskerkse Courant van donderdag 31 augustus. Daarin wordt gesteld dat bij de harddraverij van donderdag 7 september “paarden worden gedwongen zo hard mogelijk te draven, onder druk van pijnlijke dwangmiddelen”. Als een van de grootste kortebaanverenigingen van Nederland nemen we nadrukkelijk afstand van de in deze advertentie gedane beweringen. Paarden laten zich niet zomaar dwingen en zeker niet met pijnlijke dwangmiddelen. Paarden die deelnemen aan de kortebaan zijn in de regel zeer op hun gemak en worden liefdevol verzorgd voor, tijdens en na de wedstrijd… én tussen de wedstrijden door (die meestal om de één à twee weken plaatsvinden).
De dwangmiddelen waar Dier&Recht het keer op keer over heeft zijn helemaal geen dwang- maar hulpmiddelen, veelal gericht op het comfort en pijnloos presteren van het paard. Wie daar meer over wil weten moet vooral eens de video met uitleg van paardentrainer Caroline Aalbers bekijken.
Geen pijn en stress
De foto die in de advertentie (hieronder links afgebeeld) wordt gebruikt, gesteld dat die onbewerkt is, is vermoedelijk gemaakt in een snelle serie (burst) tijdens een draai of manoeuvre waarbij de meest ongemakkelijke mimiek is gekozen om als ‘bewijs’ te dienen van ‘pijn en stress’. Foto’s van mensen die hardlopen of fysieke inspanning verrichten zien er vaak ook niet zo ‘gezond’ uit, maar bevatten geen enkel bewijs dat sporters pijn of stress ervaren. Je gaat daar ook zeker niet harder van lopen, trouwens. Een campagne van de Kortebaanbond (de bond waarin de Harddraverijvereniging Heemskerk en nog zo’n 25 andere vrijwilligersorganisaties zijn verenigd) laat zien hoe de relatie van de paarden met hun eigenaren, trainers en verzorgers werkelijk is (hieronder rechts afgebeeld).
Denk je toch dat er reden is om medelijden met de paarden te hebben? Praat dan maar eens met de eigenaren, trainers en rijders –professionele paardenliefhebbers– die deelnemen aan de harddraverij en neem een kijkje op het stalterrein waar je kunt zien hoe liefdevol er met de paarden wordt omgegaan. Of vraag het eens aan de dierenarts die de hele dag aanwezig is om toe te zien op welzijn en gezondheid van de paarden.