Na Santpoort, waar de kortebaan al jaren de koning van de totalisatorweddenschappen is, is Heemskerk dit jaar de tweede kortebaandraverij waar de totalisatoromzet door de magische grens van een ton is gebroken. Voor het Dagblad Kennemerland reden om de omzet op de Marquettelaan te bestempelen als het ‘Getal van de Dag’.

Natuurlijk zijn we daar als organisatie trots op, maar dat zouden we niet zijn als het geld zoals de krant schrijft echt ‘vergokt’ was. De term ‘gokken’ heeft immers een negatieve bijklank en heeft een sterke associatie met gokverslaving. Het wedden op paarden is feitelijk geen gokken maar een kansspel. Net zoals de kans dat Ajax van ADO’20 wint groter is dan andersom, maakt de wedder een inschatting van welk paard de koers wint – of welke paarden bijvoorbeeld de ritten winnen in de eerste of tweede omloop. Precies zoals de ‘voetbalpoule’ of -toto, zoals dat tegenwoordig heet.
Overigens zet totalisatorexploitant ZEturf zich actief in tegen gokverslaving. Voor de meeste bezoekers van de kortebaan is het wedden op paarden een incidenteel iets: door ook maar 1 euro op een paard in te zetten, is dat paard de hele middag een beetje ‘van jou’. Het is bovendien een traditie die net zo oud is als het immaterieel erfgoed ‘kortebaandraverij’ zelf. Voor de paarden en de rijders is er overigens geen belang in het spel, die delen op geen enkele wijze mee in de wedomzet. Wel ontvangt de harddraverijvereniging een tegemoetkoming uit de totalisator, uiteraard na aftrek van de als winst uitgekeerde bedragen (het grootste deel) en de kansspelbelasting.
Het wedden op een paard, op basis van kans en quotering, draagt bij aan de betrokkenheid en spanning voor bezoekers van de koers. Het overgrote deel van de inzet is niet ‘vergokt’ maar weer als winst uitgekeerd aan de wedders. Het verklaart waarschijnlijk de vele blije gezichten onder het massaal aanwezige publiek. Dat voorál is iets waar we trots op zijn. En leuk dat Dagblad Kennemerland dat een dag later ook heeft willen publiceren in de ‘Brief van de Dag’. Dank daarvoor.
