Heemskerk, thuisbaan van de favorieten

ENTREE OOSTERWEG VERVALT, VAKER OVERSTEKEN

Donderdag 7 september a.s. staat weer dé jaarlijkse Heemskerkse reünie op het programma: de harddraverij op de Marquettelaan. De voorverkoop van eTickets is gestart op de website van de harddraverijvereniging en duidelijk is dat het dorp zich er al warm voor loopt. Er zijn nu al bijna 2.000 kaarten verkocht. Na het recordaantal van meer dan 10.000 bezoekers in 2022 bereidt de organisatie zich voor op weer een grote opkomst, met enkele wijzigingen op het evenemententerrein als gevolg.

De entree aan de zijde van de Oosterweg, die al weinig werd gebruikt, vervalt dit jaar volledig. Het bestuur neemt deze maatregel na het incident met een losgebroken paard vorig jaar. “Bezoekers steken daar over achter de sluithekken waar de paarden de baan in en uit gaan, en we willen hier geen enkel risico nemen,” aldus voorzitter Gerard Post Uiterweer. “Het stalterrein wordt ter hoogte van de Kerkweg ook helemaal afgehekt om te voorkomen dat een paard de openbare weg op kan lopen. Maar daar kan het publiek dan natuurlijk niet meer doorheen. Mensen die uit het duingebied komen adviseren we de Kerkweg te volgen naar de entree aan de Geverslaan.” 

Eén entree minder, vaker oversteken

De baan is nu dus alléén nog via de drie grote entrees toegankelijk: Bachstraat (achter de start) en Jhr. Geverslaan en Mozartstraat ter hoogte van het zgn. ‘middenstek’. Omlopen naar de andere kant via de finish is niet meer mogelijk. “Dat was toch altijd al een hoop gedrang. We gaan de oversteekplaats bij de rotonde in het midden vaker openen om de wachttijd voor het publiek daar te verminderen. Oversteken blijft een risicofactor maar met strikte beveiliging en goede afstemming met de baanofficials gaat het lukken.”

Alle voorzieningen, zoals de biertenten, de verkoop van etenswaren, de totalisator en de damestoiletten, zijn zoals gebruikelijk aan beide zijden aanwezig. Ook de huisregels blijven bij het oude. De traditionele kliko’s mogen leeg mee naar binnen. Glaswerk is verboden: meegebrachte drank en tassen worden hierop gecontroleerd, en uiteraard op andere gevaarlijke voorwerpen. Eenmaal binnen de hekken mag het spul in de kliko’s worden gestopt. Verder blijft het verbod op partytenten en ander meubilair dat de doorgang kan belemmeren. Bezoekers moeten hun ‘survival kits’ dus simpel en compact houden om op het evenemententerrein te worden toegelaten. De tickets, voorzien van QR-code, worden dit jaar allemaal gescand. “Vorig jaar was dat nog even wennen, maar we hebben forse extra scancapaciteit dus dat gaat zeker lukken dit jaar,” belooft Post Uiterweer.

Nieuwe startprocedure

Nieuw op de baan is de startprocedure voor de pikeurs en hun paarden. De paarden draaien niet langer scherp om elkaar heen maar juist stapvoets en versnellen pas op teken van de starter. Deze nieuwe manier is beter voor de paarden en maakt de kortebaan ook aantrekkelijker voor trainers om het met hun paarden uit te proberen. Het bestuur hoopt weer het maximum van 24 paarden aan de start te krijgen, al wordt dat pas duidelijk op de dinsdag voor de draverij. “Dan sluit de vooraangifte en weten we hoeveel deelnemers we hebben,” zegt Post Uiterweer. “Het leukste is dat de kans op een Heemskerkse winnaar groter is dan ooit. De winnares van vorig jaar, Manon Pools, komt zeker haar titel verdedigen met Hero Baldwin. Haar vader Aad komt met Hampshire F Boko, de lokale crack die onlangs de winst pakte in Voorschoten. We hopen verder dat ook Heemskerkse Krista Timmer van de partij is. En regerend kampioen-pikeur Rick Wester rijdt weliswaar de top-paarden van Stal De Groningers, hij woont in Heemskerk dus wil ook niets liever dan zijn thuisbaan winnen.”

Kaarten zijn vanaf heden te koop via harddraverijheemskerk.nl (leden kunnen hier met hun kortingscode twee kaarten gratis downloaden). Wie de middag extra spannend wil maken met een weddenschap, kan terecht bij de officiële totalisator ZEturf. Door daar tijdig een account aan te maken is tot wel €40 vrij speltegoed te verdienen. Hiervoor moet men wel minstens 24 jaar oud zijn en zich elektronisch identificeren. Voordeel is dat het niet meer nodig is in de rij te staan voor de totalisatorkassa’s.

Foto: Dit jaar geen 4 maar 3 entrees: Bachstraat, Jhr. Geverslaan en Mozartstraat. (foto Leo Tillmans)

Check regelmatig ons nieuws!

Meer nieuws